Truewayist İle

TOLC - F

Truewayist TOLC-F hazırlık eğitimleri tecrübeli eğitmenler tarafından, geniş kaynak desteği ile online olarak gerçekleştirilir.

  • Eğitim Destek Hizmetleri:

    Ücretsiz Akademik İngilizce Kulübü: İngilizce dil becerilerinizi, üniversitede karşılaşacağınız akademik terimlerle daha da ileri taşıyın.

    Ücretsiz İtalyanca Konuşma Kulübü: İtalya’daki yaşama uyum sağlamak için gerekli temel İtalyanca dil becerilerinin pekiştirildiği keyifli bir etkinlik.

    Uygun Koşullarda Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı: İtalya konusunda uzman, alternatif programlara ve üniversitelere yönelik yüksek kalitede Yurtdışı Eğitim danışmanlığına uygun koşullarda erişim imkanı.

    Webinarlar: Yıl boyunca İtalya, yurtdışında eğitim olanakları, İtalyan sınavları hakkında en ince detayına kadar incelemelerin yapıldığı, uzman isimler moderatörlüğünde düzenlenen webinarlarımız hakkında bilgi istemeyi unutmayınız.

Card-55
2

Tuewayist TOLC-F Eğitimleri

Başarı odaklı TOLC-F eğitimleri 126 saatlik sınıf eğitimleri veya öğrencilerimizin ihtiyaçlarına göre düzenlenen özel dersler şeklinde programlanır. TOLC-F eğitimleri Biyoloji, Kimya, Fizik ve Mantık derslerini kapsamaktadır. İsteyen adaylara İngilizce eksiklerini tamamlamak ve Kayıt esnasında ihtiyaç duyacakları IELTS sınav sonucuna ulaşmak için programlar da hazırlanmaktadır.

5 Ücretsiz Deneme Sınavı: Eğitim programı boyunca, etkinliği kanıtlanmış aslına uygun sınavlarla öğrencimizin gelişimini takip ederiz.

TOLC-F kısaca, İtalyan üniversitelerinde Eczacılık, Medisinal (Farmasötik) Kimya Teknolojileri eğitimi almak isteyen adayların katıldığı sınavdır.

 

    Bize
    Ulaşın

    Sınav 5 bölüm ve 50 sorudan oluşur. CISIA tarafından belirlenen bölümler, soru sayıları ve her bölüme ayrılan zaman şöyledir:

     

    BÖLÜMLER

    SORU SAYISI

    MEVCUT ZAMAN

    BİYOLOJİ

    15 SORU

    20 DAKİKA

    KİMYA

    15 SORU

    20 DAKİKA

    MATEMATİK

    7 SORU

    12 DAKİKA

    FİZİK

    7 SORU

    12 DAKİKA

    MANTIK

    6 SORU

    8 DAKİKA

    TOPLAM

    50 SORU

    72 DAKİKA

    İNGİLİZCE

    30 SORU

    15 DAKİKA

    İNGİLİZCE İLE TOPLAM

    80 SORU

    87 DAKİKA

    Sınavın İngilizce dışındaki bölümlerinde, aday her doğru cevabı için 1 puan kazanır ve yanlış cevapları için 0,25 puanı silinir. Boş bırakılan sorular için herhangi bir ceza puanı yoktur.

    İngilizce sınavında ise doğrular için 1 puan kazanılırken yanlış ve boşlar için ceza puanı uygulanmaz.

    Ders İçerikleri BİYOLOJİ

    Canlı organizmaların kimyasal bileşimi
    Biyoelementler. Suyun özellikleri. Biyolojik öneme sahip moleküller/makromoleküller. Karbonhidrat monomerlerinin, lipit moleküllerinin, amino asitlerin ve nükleotitlerin yapısı. Makromoleküllerin yapısı ve fonksiyonları: polisakkaritler, nükleik asitler ve proteinler. Enzimlerin özellikleri.
    Biyoçeşitliliğin Unsurları
    Çeşitlilik ve canlıların organizasyon düzeyleri. Yaşayanların alanları ve krallıkları. Bakteriler, Protistler, Mantarlar, Bitkiler, Hayvanlar. Virüs.
    Hücrenin Biyolojisi
    Hücresel organizasyon. Prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin morfo-fonksiyonel özellikleri. Ana hücresel bileşenler: hücre zarları, hücre duvarları, sitoplazma, mitokondri, plastidler, ribozomlar, endoplazmik retikulum, Golgi aygıtı, lizozomlar, çekirdek, nükleolus.
    Hücre döngüsü, üreme, kalıtım
    Hücresel üreme: mitoz ve mayoz. Kromozom tamamlayıcısı. Üreme ve Kalıtım. Yaşam döngüsü. Eşeyli ve eşeysiz üreme. Mendel genetiği. Klasik genetik: kromozomal kalıtım teorisi; cinsiyet kromozomları. Moleküler genetik: DNA ve genler; genetik kod ve çevirisi; protein sentezi. Prokaryotların DNA’sı. Ökaryotik kromozom. İnsan genetiği: özelliklerin tek ve çok faktörlü aktarımı; kalıtsal hastalıklar. Mutasyonlar.
    Biyoenerjetiğin Unsurları
    Enerji akışı ve fotosentez, glikoliz, aerobik solunum ve fermantasyonun biyolojik anlamı; ototrofik ve heterotrofik metabolizma.
    Ekolojinin unsurları
    Ekosistemin bileşenleri. Trofik zincirler. Üreticiler; tüketiciler; ayrıştırıcılar. Türler arası etkileşimler: rekabet, karşılıklılık ve parazitlik.
    İnsan anatomisinin temelleri
    İnsan organizmasının anatomisi: kas-iskelet sistemi. Sistemler: Sindirim, solunum, dolaşım, boşaltım, bağışıklık, endokrin, sinir, üreme.
    Fizyolojinin Temelleri
    İnsan organizmasının fizyolojisi: destek ve hareket fonksiyonları, beslenme, solunum, dolaşım, boşaltım; bağışıklık, endokrin ve sinir fonksiyonları, üreme fonksiyonu.

    KİMYA

    Maddenin yapısı. Atomun yapısı. Elementlerin periyodik sistemi
    Atomun yapısı: temel parçacıklar; atom numarası ve kütle numarası, izotoplar, çeşitli elementlerin atomlarının elektronik yapısı.
    Periyodik element sistemi: gruplar ve periyotlar; geçiş elemanları; elementlerin periyodik özellikleri: atom yarıçapı, iyonlaşma potansiyeli, elektronik ilgi; metaller ve metal olmayanlar; Elektronik yapı, periyodik sistemdeki konum ve özellikler arasındaki ilişkiler. Kimyasal bağ: iyonik bağ, kovalent bağ; bağ polaritesi; elektronegatiflik.
    Genel ve inorganik kimyanın temelleri. İnorganik bileşikler
    İnorganik kimyanın temelleri: inorganik bileşiklerin isimlendirilmesi ve temel özellikleri: oksitler, hidroksitler, asitler, tuzlar; Periyodik sistemdeki konumu.
    Kimyasal reaksiyonlar. Oksit indirgemeleri
    Kimyasal reaksiyonlar ve stokiyometri: atomik ve moleküler ağırlık, Avogadro sayısı, mol kavramı, gramdan mol’e dönüşüm ve tam tersi, temel stokiyometrik hesaplamalar, basit reaksiyonların dengelenmesi, çeşitli kimyasal reaksiyon türleri. Yükseltgenme ve indirgeme: yükseltgenme sayısı, yükseltgen ve indirgeyici kavramı.
    Çözümler. Asitler ve Bazlar
    Suyun çözücü özellikleri; çözünürlük; Çözeltilerin konsantrasyonunu ifade etmenin ana yolları. Asitler ve Bazlar: Asit ve Baz Kavramları; sulu çözeltilerin asitliği, nötrlüğü, bazlığı; pH.
    Organik kimya
    Organik kimyanın temelleri: canlıların kimyası; karbon atomları arasındaki bağlar; kaba, yapısal ve rasyonel formüller; izomerizm kavramı; alifatik, alisiklik ve aromatik hidrokarbonlar; fonksiyonel gruplar: alkoller, eterler, aminler, aldehitler, ketonlar, karboksilik asitler, esterler, amidler.

    MATEMATİK

    Sayısal kümeler
    Sayısal kümeler ve özellikleri, temel işlemler, sıralama ve karşılaştırma. Mutlak değer. Asal sayılar, asal çarpanlara ayırma. En büyük ortak bölen ve en küçük ortak kat. Tamsayılar arasında kalanlı bölme. Oranlar, orantılar ve yüzdeler, kuvvetler ve kökler.
    Cebirsel ifadeler
    Temel cebir. Cebirsel ifadeler. Tek terimli ve polinomlarla işlemler, önemli çarpımlar, bir polinomun faktörlere ayrıştırılması. Polinomlar arasındaki bölme ve Ruffini teoremi.
    Denklemler ve eşitsizlikler
    Birinci ve ikinci dereceden veya bunlara atfedilebilen denklemler ve eşitsizlikler. Mutlak değerli, üstel ve logaritmik denklemler ve eşitsizlikler. Doğrusal veya ikinci dereceden denklem sistemleri.
    Trigonometri
    Derece ve radyan cinsinden ölçümler. Temel gonyometrik fonksiyonlar: sinüs, kosinüs, tanjant, bir açının kotanjantı. Temel trigonometrik ilişkiler.
    Fonksiyonlar
    Fonksiyon tanımı. Bir öğenin etki alanı, görüntüsü ve karşı görüntüsü. Fonksiyonların temel özellikleri: monotonluk, sınırlılık, periyodiklik. Fonksiyonların bileşimi. Tersinir fonksiyonlar ve ters fonksiyon. Temel fonksiyonların nitel grafikleri: kuvvet fonksiyonları, birinci ve ikinci derece polinomlar, kök, mutlak değer, üstel ve logaritma, 1/x fonksiyonu, trigonometrik fonksiyonlar.
    Düzlem geometrisi
    Ana düzlem şekilleri ve bunların temel özellikleri. Pisagor teoremi. Benzer üçgenlerin özellikleri. Üçgen uyum kriterleri. Ana düz şekillerin çevresi ve alanı (üçgenler, dörtgenler, normal çokgenler ve daireler). Düzlemdeki doğrular arasındaki geliş, paralellik ve diklik.
    Katı geometri
    Doğrular ve düzlemler. Ana katı figürlerin özellikleri (paralel borular, prizmalar, piramitler, silindirler, koniler ve küreler).
    Analitik geometri
    Düzlemde kartezyen koordinatlar. İki nokta ile bir doğru parçasının orta noktası arasındaki mesafe. Doğru denklemleri. Eğim katsayısı. Noktası ve eğimi bilinen bir doğrunun denklemi. İki noktası bilinen bir doğrunun denklemi. Paralellik ve diklik koşulları. Olay, paralel ve çakışık doğrular. Kesişen iki doğrunun kesişme noktasını bulma. Ordinat eksenine paralel simetri eksenine sahip parabol: denklem, özellikler, köşe koordinatları. Çevre: denklem, özellikler, merkezin koordinatları ve yarıçapın uzunluğu.
    Kombinatorik, olasılık ve istatistik
    Bir sayının faktöriyeli ve binom katsayısı. Düzenlemeler, kombinasyonlar ve permütasyonlar. Olumlu durumlar ile olası durumlar arasındaki oran olarak olayların olasılığı. Birbirini dışlayan, şartlandırılmış, bağımsız olayların olasılığı. Belirli bir olayın tamamlayıcı olayının olasılığı. Aritmetik ortalama.

    FİZİK

    Ölçümler
    Olguları bilimsel bir yaklaşımla resmileştirme ve ölçme yeteneği. Günlük gerçekliğin fiziksel olaylarını gözlemleme ve bunları öğrenilen bilgilerle ilişkilendirme yeteneği. Doğrudan ve dolaylı ölçümler. Temel ve türetilmiş büyüklükler. Büyüklüklerin fiziksel boyutları. Boyutsuz büyüklükler, açılar, vektörel büyüklükler. Ölçü birimleri, ölçü birimi sistemleri (CGS, Uluslararası). Temel ve türetilmiş birimler arasındaki isimler ve ilişkiler. Büyüklük sırası, katlar ve alt katlar (isimler ve değerler). Ölçü birimleri arasında dönüşüm. Deneysel belirsizlikler, ölçümler arası uyumluluk. Önemli rakamlar. Yaklaştırma ve kesme. Bilimsel gösterim. Aritmetik ortalama. Göreceli ve mutlak hatalar. Deneysel hassasiyet. Ölçümlerin kesinliği ve doğruluğu. Sonuçların temsili. Ölçekleme yasaları, doğru ve ters orantı.
    Kinematik ve dinamik
    Vektörler ve vektörler üzerinde işlemler. Kinematik büyüklükler: yer değiştirme, hız ve ivme (ortalama ve anlık, skaler ve vektör). Uzaydaki (yörünge) ve zamandaki (saatlik denklem) hareketlerin tanımı. Düzgün doğrusal, düzgün hızlandırılmış ve düzgün dairesel harekete özellikle dikkat edilen çeşitli hareketler. [Tüm hareketler için: bağlı kinematik büyüklükler arasındaki tanım ve ilişkiler, grafik gösterim]. Frekans ve periyot kavramı.
    Kuvvet
    Kütlesi kavramı. Güç kavramı. Dinamiğin üç kanunu. Kuvvetlerin vektör bileşimi, sonuç. Evrensel çekim kanunu ve yerçekimi ivmesi. Ağırlık konsepti. Diğer kuvvet örnekleri: sürtünme, elastik, elektriksel. Kuvvetlerin vektör bileşimi, sonuç. İş. Kinetik enerji. Korunumlu kuvvetler ve potansiyel enerjiler. Mekanik enerjinin korunumu ilkesi. Momentum kavramı.
    Akışkanlar mekaniği
    Maddenin toplanma durumları. Sıvılar. Yoğunluk. Basınç ve ölçü birimleri (yalnızca SI sisteminde değil). Stvino’nun yasası. Pascal ilkesi. Hidrostatik itme (Arşimed prensibi). Akış, akış hızı. Hareketli akışkanlarda enerjinin korunumu.
    Termoloji, gazın kinetik teorisi, termodinamik
    Sıcaklık, termal denge (sıfır prensibi). Termometrik teraziler. Gazlar ve mükemmel gazlar. Mol, Avogadro sayısı, atom kütlesi. Tek atomlu gazların iç enerjisi. Sıcaklık. Özgül ısı, ısı kapasitesi. Hal değişimleri ve gizli ısılar. Gazların kinetik teorisi. Hal denklemi kavramı, gaz yasaları ve ideal gaz hal denklemi. Adyabatik dönüşümler, izokorlar, izobarlar, izotermler. Termodinamiğin birinci, ikinci ve üçüncü kanunları. Entropinin tanımı. Devlet işlevleri. Termal Genleşme. Isı yayılma mekanizmaları: iletim, taşınım, radyasyon. Joule etkisi.
    Elektrostatik, elektrik akımları, manyetizma
    Elektrik yükü, indüksiyon. Coulomb yasası. Elektrik alanı kavramı. Doğru akım. Elektrik potansiyeli, elektriksel direnç, direnç, Ohm kanunları. Manyetik olaylar. Manyetik dipol. Manyetik alan kavramı. Sonsuz uzunlukta akım taşıyan bir telin ürettiği manyetik alan. Lorenz kuvveti. Faraday-Lenz yasası ve indüklenen akımlar.
    Dalga olgusu, geometrik optik
    Dalgaların genel özellikleri, dalga boyu. Dalga yayılımı (niteliksel olarak), hız. Dalga türleri. Girişim ve kırınım olayları. Ses dalgaları. Elektromanyetik dalgalar ve ışığın doğası üzerine notlar. Işık spektrumu, dağılım. Yansıma, kırılma. Toplam yansıma. Optik yol. Aynalar. Diyoptri. İnce lensler. Optik odaklama. Görüntüler. Büyütme.

    MANTIK

    Mantık ve dil
    Önermelerin mantığı. Gerekli veya yeterli koşul kavramı. Çeşitli grafik gösterim ve tablo türlerinin yorumlanması. İlköğretim matematik kavramları üzerinde muhakeme.

     

    BİYOLOJİ

    Canlı organizmaların kimyasal bileşimi
    Biyoelementler. Suyun özellikleri. Biyolojik öneme sahip moleküller/makromoleküller. Karbonhidrat monomerlerinin, lipit moleküllerinin, amino asitlerin ve nükleotitlerin yapısı. Makromoleküllerin yapısı ve fonksiyonları: polisakkaritler, nükleik asitler ve proteinler. Enzimlerin özellikleri.
    Biyoçeşitliliğin Unsurları
    Çeşitlilik ve canlıların organizasyon düzeyleri. Yaşayanların alanları ve krallıkları. Bakteriler, Protistler, Mantarlar, Bitkiler, Hayvanlar. Virüs.
    Hücrenin Biyolojisi
    Hücresel organizasyon. Prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin morfo-fonksiyonel özellikleri. Ana hücresel bileşenler: hücre zarları, hücre duvarları, sitoplazma, mitokondri, plastidler, ribozomlar, endoplazmik retikulum, Golgi aygıtı, lizozomlar, çekirdek, nükleolus.
    Hücre döngüsü, üreme, kalıtım
    Hücresel üreme: mitoz ve mayoz. Kromozom tamamlayıcısı. Üreme ve Kalıtım. Yaşam döngüsü. Eşeyli ve eşeysiz üreme. Mendel genetiği. Klasik genetik: kromozomal kalıtım teorisi; cinsiyet kromozomları. Moleküler genetik: DNA ve genler; genetik kod ve çevirisi; protein sentezi. Prokaryotların DNA’sı. Ökaryotik kromozom. İnsan genetiği: özelliklerin tek ve çok faktörlü aktarımı; kalıtsal hastalıklar. Mutasyonlar.
    Biyoenerjetiğin Unsurları
    Enerji akışı ve fotosentez, glikoliz, aerobik solunum ve fermantasyonun biyolojik anlamı; ototrofik ve heterotrofik metabolizma.
    Ekolojinin unsurları
    Ekosistemin bileşenleri. Trofik zincirler. Üreticiler; tüketiciler; ayrıştırıcılar. Türler arası etkileşimler: rekabet, karşılıklılık ve parazitlik.
    İnsan anatomisinin temelleri
    İnsan organizmasının anatomisi: kas-iskelet sistemi. Sistemler: Sindirim, solunum, dolaşım, boşaltım, bağışıklık, endokrin, sinir, üreme.
    Fizyolojinin Temelleri
    İnsan organizmasının fizyolojisi: destek ve hareket fonksiyonları, beslenme, solunum, dolaşım, boşaltım; bağışıklık, endokrin ve sinir fonksiyonları, üreme fonksiyonu.

    KİMYA

    Maddenin yapısı. Atomun yapısı. Elementlerin periyodik sistemi
    Atomun yapısı: temel parçacıklar; atom numarası ve kütle numarası, izotoplar, çeşitli elementlerin atomlarının elektronik yapısı.
    Periyodik element sistemi: gruplar ve periyotlar; geçiş elemanları; elementlerin periyodik özellikleri: atom yarıçapı, iyonlaşma potansiyeli, elektronik ilgi; metaller ve metal olmayanlar; Elektronik yapı, periyodik sistemdeki konum ve özellikler arasındaki ilişkiler. Kimyasal bağ: iyonik bağ, kovalent bağ; bağ polaritesi; elektronegatiflik.
    Genel ve inorganik kimyanın temelleri. İnorganik bileşikler
    İnorganik kimyanın temelleri: inorganik bileşiklerin isimlendirilmesi ve temel özellikleri: oksitler, hidroksitler, asitler, tuzlar; Periyodik sistemdeki konumu.
    Kimyasal reaksiyonlar. Oksit indirgemeleri
    Kimyasal reaksiyonlar ve stokiyometri: atomik ve moleküler ağırlık, Avogadro sayısı, mol kavramı, gramdan mol’e dönüşüm ve tam tersi, temel stokiyometrik hesaplamalar, basit reaksiyonların dengelenmesi, çeşitli kimyasal reaksiyon türleri. Yükseltgenme ve indirgeme: yükseltgenme sayısı, yükseltgen ve indirgeyici kavramı.
    Solüsyonlar. Asitler ve Bazlar
    Suyun çözücü özellikleri; çözünürlük; Çözeltilerin konsantrasyonunu ifade etmenin ana yolları. Asitler ve Bazlar: Asit ve Baz Kavramları; sulu çözeltilerin asitliği, nötrlüğü, bazlığı; pH.
    Organik kimya
    Organik kimyanın temelleri: canlıların kimyası; karbon atomları arasındaki bağlar; kaba, yapısal ve rasyonel formüller; izomerizm kavramı; alifatik, alisiklik ve aromatik hidrokarbonlar; fonksiyonel gruplar: alkoller, eterler, aminler, aldehitler, ketonlar, karboksilik asitler, esterler, amidler.

    MATEMATİK

    Sayısal kümeler
    Sayısal kümeler ve özellikleri, temel işlemler, sıralama ve karşılaştırma. Mutlak değer. Asal sayılar, asal çarpanlara ayırma. En büyük ortak bölen ve en küçük ortak kat. Tamsayılar arasında kalanlı bölme. Oranlar, orantılar ve yüzdeler, kuvvetler ve kökler.
    Cebirsel ifadeler
    Temel cebir. Cebirsel ifadeler. Tek terimli ve polinomlarla işlemler, önemli çarpımlar, bir polinomun faktörlere ayrıştırılması. Polinomlar arasındaki bölme ve Ruffini teoremi.
    Denklemler ve eşitsizlikler
    Birinci ve ikinci dereceden veya bunlara atfedilebilen denklemler ve eşitsizlikler. Mutlak değerli, üstel ve logaritmik denklemler ve eşitsizlikler. Doğrusal veya ikinci dereceden denklem sistemleri.
    Trigonometri
    Derece ve radyan cinsinden ölçümler. Temel gonyometrik fonksiyonlar: sinüs, kosinüs, tanjant, bir açının kotanjantı. Temel trigonometrik ilişkiler.
    Fonksiyonlar
    Fonksiyon tanımı. Bir öğenin etki alanı, görüntüsü ve karşı görüntüsü. Fonksiyonların temel özellikleri: monotonluk, sınırlılık, periyodiklik. Fonksiyonların bileşimi. Tersinir fonksiyonlar ve ters fonksiyon. Temel fonksiyonların nitel grafikleri: kuvvet fonksiyonları, birinci ve ikinci derece polinomlar, kök, mutlak değer, üstel ve logaritma, 1/x fonksiyonu, trigonometrik fonksiyonlar.
    Düzlem geometrisi
    Ana düzlem şekilleri ve bunların temel özellikleri. Pisagor teoremi. Benzer üçgenlerin özellikleri. Üçgen uyum kriterleri. Ana düz şekillerin çevresi ve alanı (üçgenler, dörtgenler, normal çokgenler ve daireler). Düzlemdeki doğrular arasındaki geliş, paralellik ve diklik.
    Katı geometri
    Doğrular ve düzlemler. Ana katı figürlerin özellikleri (paralel borular, prizmalar, piramitler, silindirler, koniler ve küreler).
    Analitik geometri
    Düzlemde kartezyen koordinatlar. İki nokta ile bir doğru parçasının orta noktası arasındaki mesafe. Doğru denklemleri. Eğim katsayısı. Noktası ve eğimi bilinen bir doğrunun denklemi. İki noktası bilinen bir doğrunun denklemi. Paralellik ve diklik koşulları. Olay, paralel ve çakışık doğrular. Kesişen iki doğrunun kesişme noktasını bulma. Ordinat eksenine paralel simetri eksenine sahip parabol: denklem, özellikler, köşe koordinatları. Çevre: denklem, özellikler, merkezin koordinatları ve yarıçapın uzunluğu.
    Kombinatorik, olasılık ve istatistik
    Bir sayının faktöriyeli ve binom katsayısı. Düzenlemeler, kombinasyonlar ve permütasyonlar. Olumlu durumlar ile olası durumlar arasındaki oran olarak olayların olasılığı. Birbirini dışlayan, şartlandırılmış, bağımsız olayların olasılığı. Belirli bir olayın tamamlayıcı olayının olasılığı. Aritmetik ortalama.

    FİZİK

    Ölçümler
    Olguları bilimsel bir yaklaşımla resmileştirme ve ölçme yeteneği. Günlük gerçekliğin fiziksel olaylarını gözlemleme ve bunları öğrenilen bilgilerle ilişkilendirme yeteneği. Doğrudan ve dolaylı ölçümler. Temel ve türetilmiş büyüklükler. Büyüklüklerin fiziksel boyutları. Boyutsuz büyüklükler, açılar, vektörel büyüklükler. Ölçü birimleri, ölçü birimi sistemleri (CGS, Uluslararası). Temel ve türetilmiş birimler arasındaki isimler ve ilişkiler. Büyüklük sırası, katlar ve alt katlar (isimler ve değerler). Ölçü birimleri arasında dönüşüm. Deneysel belirsizlikler, ölçümler arası uyumluluk. Önemli rakamlar. Yaklaştırma ve kesme. Bilimsel gösterim. Aritmetik ortalama. Göreceli ve mutlak hatalar. Deneysel hassasiyet. Ölçümlerin kesinliği ve doğruluğu. Sonuçların temsili. Ölçekleme yasaları, doğru ve ters orantı.
    Kinematik ve dinamik
    Vektörler ve vektörler üzerinde işlemler. Kinematik büyüklükler: yer değiştirme, hız ve ivme (ortalama ve anlık, skaler ve vektör). Uzaydaki (yörünge) ve zamandaki (saatlik denklem) hareketlerin tanımı. Düzgün doğrusal, düzgün hızlandırılmış ve düzgün dairesel harekete özellikle dikkat edilen çeşitli hareketler. [Tüm hareketler için: bağlı kinematik büyüklükler arasındaki tanım ve ilişkiler, grafik gösterim]. Frekans ve periyot kavramı.
    Kuvvet
    Kütlesi kavramı. Güç kavramı. Dinamiğin üç kanunu. Kuvvetlerin vektör bileşimi, sonuç. Evrensel çekim kanunu ve yerçekimi ivmesi. Ağırlık konsepti. Diğer kuvvet örnekleri: sürtünme, elastik, elektriksel. Kuvvetlerin vektör bileşimi, sonuç. İş. Kinetik enerji. Korunumlu kuvvetler ve potansiyel enerjiler. Mekanik enerjinin korunumu ilkesi. Momentum kavramı.
    Akışkanlar mekaniği
    Maddenin toplanma durumları. Sıvılar. Yoğunluk. Basınç ve ölçü birimleri (yalnızca SI sisteminde değil). Stvino’nun yasası. Pascal ilkesi. Hidrostatik itme (Arşimed prensibi). Akış, akış hızı. Hareketli akışkanlarda enerjinin korunumu.
    Termoloji, gazın kinetik teorisi, termodinamik
    Sıcaklık, termal denge (sıfır prensibi). Termometrik teraziler. Gazlar ve mükemmel gazlar. Mol, Avogadro sayısı, atom kütlesi. Tek atomlu gazların iç enerjisi. Sıcaklık. Özgül ısı, ısı kapasitesi. Hal değişimleri ve gizli ısılar. Gazların kinetik teorisi. Hal denklemi kavramı, gaz yasaları ve ideal gaz hal denklemi. Adyabatik dönüşümler, izokorlar, izobarlar, izotermler. Termodinamiğin birinci, ikinci ve üçüncü kanunları. Entropinin tanımı. Devlet işlevleri. Termal Genleşme. Isı yayılma mekanizmaları: iletim, taşınım, radyasyon. Joule etkisi.
    Elektrostatik, elektrik akımları, manyetizma
    Elektrik yükü, indüksiyon. Coulomb yasası. Elektrik alanı kavramı. Doğru akım. Elektrik potansiyeli, elektriksel direnç, direnç, Ohm kanunları. Manyetik olaylar. Manyetik dipol. Manyetik alan kavramı. Sonsuz uzunlukta akım taşıyan bir telin ürettiği manyetik alan. Lorenz kuvveti. Faraday-Lenz yasası ve indüklenen akımlar.
    Dalga olgusu, geometrik optik
    Dalgaların genel özellikleri, dalga boyu. Dalga yayılımı (niteliksel olarak), hız. Dalga türleri. Girişim ve kırınım olayları. Ses dalgaları. Elektromanyetik dalgalar ve ışığın doğası üzerine notlar. Işık spektrumu, dağılım. Yansıma, kırılma. Toplam yansıma. Optik yol. Aynalar. Diyoptri. İnce lensler. Optik odaklama. Görüntüler. Büyütme.

    MANTIK

    Mantık ve dil
    Önermelerin mantığı. Gerekli veya yeterli koşul kavramı. Çeşitli grafik gösterim ve tablo türlerinin yorumlanması. İlköğretim matematik kavramları üzerinde muhakeme.

     

     

    Shopping Basket