SAT Nedir?
Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin katılması gereken bir sınavdır. Bu sınav ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık ve Uzakdoğu ülkelerinde de kabul edilmektedir
SAT ülkemizde de YÖS ile birlikte kabul edilen sınavlardan biridir. Pek çok üniversite iki sınavı da kabul ederken, en yüksek puanlarla öğrenci alan bazı üniversiteler, yabancı uyruklu öğrenciler için SAT puanını şart koşmaktadır. (Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi vs.)
SAT, okuma, yazma, dil ile matematik testlerini içerir.
Hayatın içinde, kanıta dayalı sorular sorulur. Lise hayatınızda edindiğiniz bilgiler ile üniversitede ihtiyaç duyacaklarınıza odaklanır. Bilgiyi nasıl kullandığınız konusu irdelenmeye çalışılır.
Bu test boyunca önünüze çıkan bir metni okuyacak, analiz edecek ve değerlendirmeyle ilgili soruları cevaplayacaksınız.
SAT Yazma ve Dil Testi, sizden bir editör olmanızı ve özellikle bu sınav için hazırlanmış, kasıtlı hatalar içeren pasajları iyileştirmenizi ister.
Pasajları okuyup, hataları ve eksikleri bulacaksınız ve onları düzeltmek için ne yapılması gerektiğine karar vereceksiniz.
Bir metni okuyup, tamamını yorumlayarak sadece bir cümleye odaklanmanız gerekebilecektir.
Tartışmalar, kurgusal olmayan anlatımlar, kariyer, tarih, sosyal ve beşeri bilimler sınavın genel konularını oluşturur.
SAT Matematik Testi, problem çözme, modelleme, araçları stratejik olarak kullanma ve cebirsel yapıyı kullanma üzerine vurgu yapan bir dizi matematik uygulamasını kapsar.
Matematik konuları hakkındaki bilginizi test etmek yerine, var olan bilginize baş vurarak problem çözme yeteneğinizi ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. Bazı soruları çözmek için birden fazla matematik konusunu anlamış ve özümsemiş olmanız gerekir.
SAT Matematik Testinde başarılı olma için, diğer SAT testlerinde olduğu gibi, yorumlama, analiz gibi yetenekleriniz sınanacaktır.
SAT Matematik Testi, üniversite hayatınızda ve kariyerinizde ihtiyaç duyacağınız üç temel konuya odaklanacaktır. Hazırlıklarınızı yaparken bunları dikkate alınız.
SAT sınavları dijitalde düzenlenmeye başladıktan sonra önemli ölçüde kısaldı. 180 dakika olan sınav, dijital olduktan sonra 134 dakika olarak uygulanmaya başladı.
Test Aşaması
Sınav;
Sorularından oluşur. Öğrenciler okuma için 32, yazma için 32 ve her iki matematik bölümü için ayrı ayrı 35’er dakikalık süre zarfında soruları çözerler. Bu esnada soruları önceden kontrol edebilir, önceki sorulara geri dönebilir ve modülün süresi dolmadan önce cevaplarını değiştirebilirler.
İlk modül tamamlandıktan sonra 2. modüle geçildiğinde, öğrenci ilk modülde gösterdiği performansa göre uyarlanmış sorularla karşılaşır. Bölüm puanı iki modülün toplamından ortaya çıkar.
Kolay veya zor modüllere yönlendirilen öğrenciler hedef puanlarını yakalamak için soru başına eşit şansa sahip olurlar.
Dijital SAT için kullanılan puanlama modelinde puanlama değişik faktörler göz önünde bulundurularak otomatik olarak yapılır. Eşit sayıda soruyu cevaplayan iki öğrenciden biri, çözdüğü soruların örneğin daha zor ve daha az cevaplananlar içinde olması nedeniyle daha fazla puan alabilir.
Ayrıca her modülde anket amaçlı iki ön soru bulunmaktadır. Bu soruların cevapları puanları etkilemez.
Gitmek istediğiniz üniversiteye kabul edilmenizi sağlayacak puan iyi bir SAT puanıdır.
SAT sınavında 1050-1100 civarındaki bir puan sizi ortalama değer getirecektir. 1350 üzeri bir puan ise ilk %10 içinde olmanızı sağlar.
Kaç puan almanız gerektiğini Truewayist danışmanınıza sorabileceğiniz gibi, girmek istediğiniz üniversitelerin kabul için ortalama kaç puanla öğrenci aldığını da araştırabilirsiniz.
Kendinizi deneyerek puanınızı görebilir, gelişim için nelere ihtiyacınız olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu konuda da Truewayist size destek olabilir.
Ayrıca pek çok üniversite için SAT puanının tek kabul koşulu olmadığını unutmayınız. Truewayist danışmanınızdan bu konuda yardım isteyiniz.